Den glemte ekspedisjonen


Den "Southern Cross" ekspedisjonen - 1898 - 1900

 

De første konstuksjonene og den første overvintringen på det Antarktiske fastlandet

Soutnern Cross Expedition Emblem (Source: Unknown)

Da Borchgrevink returnerte til Melbourne presenterte han seg for the Royal Geographic Society der og gjorde det samme da han kom til London.  På den tid var britiske geografiske organisasjoner ivrige etter å sjøsette en ekspedisjon til Antarktis, men likevel greide ikke Borchgrevink å skaffe seg den støtten han trengte. Da han ikke fikk hjelp fra the Geographic Society i London, henvendte han seg til en privat sponsor, den velstående forlags-direktøren Sir George Newnes.  Han bidro med 40,000 pund til ekspedisjonen.

Borchgrevink kjøpte ”Pollux”, et 521-tonns hvalfangerskip som han ga navnet ”Southern Cross”. Han forlot London i august 1898 som leder for ”The British Antarctic Expedition”, kanskje bedre kjent som ”The Southern Cross Expedition”. 

<p>Southern Cross (Credit : D Vogt Collection Canterbury Museum)</p>

Skipet hadde kurs for langt vest og ble forsinket i pakkisen på sin vei sørover.  Men 16. februar 1899 ankret de opp ved Kapp Adare (71°17’ S, 170°14’ E) og forberedte landsetting.  Kapp Adare ligger i vestmunningen til Rosshavet.  På vestsiden av denne odden er det en steinete strand ca 2 km bred.  På denne stranden finner vi den største kolonien av Adeliepingviner i Antarktis.

Det tok mannskapet 10 dager å losse byggeustyr og forsyninger på den steinete odden nedenfor det bratte fjellet der de satte opp basen sin. Borchgrevink brukte sin mors pikenavn og kalte basen ”Camp Ridley”.

Gruppen på 10 mann og 75 trekkhunder oppdaget fort at denne odden var et av de mest utsatte og forblåste stedene på fastlandet.  Men ettersom vinteren nå var i anmarsj, hadde de ikke tid til å flytte, så Kapp Adare ble stedet der den første overvintringen i Antarktis fant sted.

To prefabrikerte hytter fra Strømmen Trævare-fabrikk i Norge ble reist, og disse var de første bygningene i Antarktis.

Ettersom disse to hyttene fortsatt eksisterer, kan man med sikkerhet si at Antarktis er det eneste kontinentet i verden som har konstruksjoner fra sine første beboere.

<p>View of the Huts and the Southern Cross 1899 (credit Scott Polar Research Institute)</p>

 

Det er ekstreme værforhold i Antarktis.  Sammen med kasser, kullsekker og annet utstyr som ligger begravd i pingvin guano, ødelegges hyttene.

Blant ekspedisjonsmedlemmene var der 7 nordmenn -  deriblant 2 samer, 2 engelskmenn og en Australier.  Målet for ekspedisjonen var i hovedsak vitenskapelig, men de håpet også å finne det magnetiske sydpolpunktet.  De planla å klatre fra Kapp Adare opp på polarplatået for så å komme seg videre sørover.  Men dessverre var Kapp Adare isolert av høye fjell og usikker is, og dette begrenset ekspedisjonens planlagte studier og oppdagelser.

 

Les mer om ekspedisjonen....

Forside


Cape Adare
Antarctic Heritage Trust
New Zealand

New Zealand Antarctic Heritage Trust
Cape Adare
Antarctic Heritage Trust
Riksantikvaren - Directorate for Cultural Heritage
© 2018 Antarctic Heritage Trust

This website was produced with the support of the Norwegian Directorate for Cultural Heritage, Riksantikvaren.