Borchgrevinks hytter


Borchgrevinks hytter - laget i Norge

Borchgrevinks hytter var prefabrikert i Norge av Strømmen Trævarefabrikk, og disse hyttene ble de første konstruksjonene som ble bygget på det Antarktiske fastlandet.  Dette gjør Antarktis til det eneste kontinentet i verden der det står hus igjen etter de aller første beboerne.

Hovedhytten var 6.4m x 5.4m stor.  I tillegg var der en mindre hytte brukt som lagerrom.  Disse to hyttene hang sammen på midten, slik at midtseksjonen kunne brukes som ekstra lagerrom. Midtseksjonen gjorde at man lettere kunne bevege seg fra den ene hytta til den andre.  Det ble brukt lafteteknikk og tømmeret var av furu.  Taket ble dekket av selskinn som ble holdt nede av stein og sekker med kull.

Borchgrevink's hut New Years Day 1900. The space between the living hut and stores hut was built in to form the main entrance. Credit Norsk Polar Institute

Beboelseshytta hadde dobbelt gulv og var isolert med papir.  Oppholdsrommet hadde køyesenger langs veggene og en kjøkkenkrok.  Matforsyninger ble lagret på et loft som Borchgrevink senere brukte til kontor.  Et av de to smale siderommene ble brukt som laboratorium, mens det andre var mørkerom. Hytta hadde dårlig plass, var møkkete og dårlig ventilert.  Klikk her for å se på hytteplanen.

”Southern Cross” returnerte til Kapp Adare 20. januar 1900.  Da begynte de å demontere lagerhytta. Taket ble fjernet, men av uante grunner endret planene seg, og hytta ble forlatt uten tak da skipet seilte 2. februar.

Fougner, Evans and Colbeck working inside the hut, November 1899 (credit Scott Polar Research Institute)
Beboelseshytta ble forlatt med mye av inventaret intakt.  Det meste av det er der i dag, men det ødelegges av fuktighet og salt i lufta.

Siden februar 1900 har konstruksjonene blitt overlatt til elementene og til pingvinene.  Påvirkning i over hundre år av snøstormer, fuktighet, is og grus som blåser rundt og guano er i ferd med å bryte dem ned.  De vil bli ødelagt dersom ikke en nøye overvåket bevaringsplan blir gjennomført.

<p>Borchgrevink's Hut, 2004.  Credit AHT Collection</p>

 

 

 

Les mer om Hansons grav

Les mer om ekspedisjonen

Forside


Cape Adare
Antarctic Heritage Trust
New Zealand

New Zealand Antarctic Heritage Trust
Cape Adare
Antarctic Heritage Trust
Riksantikvaren - Directorate for Cultural Heritage
© 2018 Antarctic Heritage Trust

This website was produced with the support of the Norwegian Directorate for Cultural Heritage, Riksantikvaren.